Kan slettes

Denne tekst kan stå alene
Måske et link

Kassen her kan slettes

Hvad har du på hjertet?

Måske noget

Lang tekst side

Når du går forbi affald i naturen. Samler du så op, eller lader du det ligge?

En del af os er blevet bedre til selv at stikke klør fem ned efter sodavandsdåser, chokoladepapir, plastik eller pizzabakker.

Men nu skal et nyt projekt lokke endnu flere danskere til at blive affaldsindsamlere.
Det er planen med projektet “Ren Natur”, som organisationen Hold Danmark Rent og 18 kommuner har søsat. Det går ud på, at foreninger og grupper kan indkassere et engangsbeløb på 3.000 kroner, hvis de samler skrald på ruter, som er aftalt med kommunen.

Den løsning slår to fluer med ét smæk. For interessen for at samle affald vokser i samme stil som bunkerne af skrald i skove, stier og landeveje:

– Vi har ledt efter en metode, hvor vi kunne engagere en stigende interesse for det private erhvervsliv og kombinere det med kommunernes ansvarsområder og involvere frivillige. Der bliver flere og flere frivillige, der gerne vil gøre en indsats i deres lokalområde, siger konceptansvarlig Anette Juul.

Fjerner nyt og gammelt skrald
Projektet “Ren Natur” begyndte som et forsøg i fire kommuner sidste år, og erfaringerne er gode, fortæller Anette Juul. I 2018 fyldte 22 foreninger hele 140 store affaldssække.

Nu er 18 kommuner tilmeldt, og sammen med både private og lokalforeningerne håber man på at nå i dybden med både nyt og gammelt affald.

– Det her kan være med til at fjerne gammelt affald. Det er noget, der ligger i naturen længe, så det er en stor konkret opgave, og også her gør lokalforeningerne og de frivillige en kæmpe indsats, siger hun.
Skraldepenge brugt på børnefamilier
Nogle af dem, der allerede har været ude og samle skrald, er Mødrehjælpen i Kolding. Foruden lidt lommepenge til foreningen gav eftermiddagen også god mening for sammenhold og samvittighed, fortæller aktivitetsansvarlig Caroline Mouritzen-Ward.

– Vi fik samlet en masse skrald og sad med kaffe og kage bagefter, og vi følte, at vi havde gjort noget godt for foreningen og for lokalområdet, siger hun.

Pengene blev brugt på aktiviteter for børnefamilier i Kolding, og Mødrehjælpen er klar med affaldsposer og gribetang igen.

– Vi vil helt sikkert være med igen. Det besluttede vi faktisk allerede kort tid efter. Nu håber vi bare at få endnu flere med, siger Caroline Mouritzen-Ward.

Danskere griber pose og affaldstang
Ambitionen for “Ren Natur” er, at alle landets kommuner tilmelder sig de kommende år.

I Danmarks Naturfredningsforening er man meget glad for konceptet – og at flere danskere frivilligt samler skrald.

Gennem flere år har der været en markant stigende miljøbevidsthed og ikke mindst bekymring for affald i naturen, lyder det fra Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening:

– Det ved folk godt, og de vil rigtig gerne gøre noget ved det. Derfor er det at gå ud i naturen og samle affald en konkret måde at gøre noget ved problemet, siger hun.

Copyright © 2019 Taastrøm